Dresura pasa

Dresura pasa
Dresura pasa je nužan i neophodan postupak kojim se osigurava skladan odnos i učvršćuje veza između vlasnika i pasa, ali i uspješna integracija životinja u socijalnu okolinu.

Što je dresura?

Dresura je skup pravila, odnosno komandi, koje u konačnici dovode do razumijevanja svih radnji koje pas mora izvršiti i uspješnog primjenjivanja istih u svakodnevnim situacijama.

Dresura pasa bi u svakom trenutku trebala biti ugodna i zabava i pas ju ne bi smio percipirati kao negativno i traumatično iskustvo.

Psi su emotivna i inteligentna bića.

Zbog toga u postupku dresiranja apsolutno nema mjesta prisili, agresivnosti, nestrpljivosti, kažnjavanju i ostalim negativnim istupima prema životinji.

Imajte razumijevanja prema životinji i vodite se činjenicom da bi on sigurno htio od prve shvatiti vaše želje i namjere i savladati sve komande.

Ali, to najčešće ne može biti tako jer svakom psu će trebati neko vrijeme i određeni broj ponavljanja radnje kako bi ju usvojio.

Zbog toga je potrebno puno vašeg strpljenja, pažnje i ljubavi kada je u pitanju dresura pasa.


Prednosti koje nosi dresura pasa

Savladavanje svih važnih naredbi je temelj za sretan suživot psa i čovjeka.
Osim toga, razumijevanje i izvršenje naredbe je i osnovni preduvjet za sigurnost životinje.
Uzmimo za primjer naredbu “NE”.
Zamislite se u šetnji obližnjim parkom. Pustili ste psa s povodnika, a on je naravno požurio pronjuškati što se to skriva iza obližnjeg grma… hm… slastan zalogaj… nečega ….
Primjećujete da se pas upravo smjera zgrabiti i pojesti ono što je pronašao i što mu se čini kao primamljivo i ukusno.
U tom slučaju poznavanje i izvršavanje naredbe “NE” je od presudne važnosti, jer taj “slastan zalogaj” može predstavljati opasnost za psa.
Ovo je samo jedan primjer, ali riječ “NE” može biti od presudne važnosti i u mnogim drugim situacijama.
Slično je i s ostalim naredbama i stoga je za psa nužno njihovo poznavanje, odnosno dresura pasa u navedenom smislu.

Vrste dresure

Dresura može biti osnovna ili složenija.

Osnovna dresura pasa podrazumijeva učenje osnovnih pravila ponašanja poput hodanja na povodniku, vršenja nužde na predviđenom mjestu i savladavanje uobičajenih i svakodnevnih naredbi poput “NE”, “SJEDI”, “STANI” “LEZI”, “ČEKAJ”, “DONESI”.

Složenija dresura pasa predstavlja učenje posebnih vještina poput pripreme za izložbe ili utakmice pasa, školovanje za psa čuvara, za traganje, spašavanje, školovanje za psa vodiča i sl.

Ima li pasmina pasa značenje za dresuru?

Svaki pas je sposoban za učenje, razumijevanje naredbi i dresuru.
Iako, psi su individualna bića i svaki pas je, baš kao i čovjek, jedinstven.
Neki su izrazito razigrani, drugi su pomalo lijeni i povučeni, neki mirni i tolerantni, drugi agresivniji i temperamentniji.
Kada je u pitanju složenija dresura pasa, odnosno školovanje, dakako da postoje razlike u pasminama, odnosno genetske predispozicije za ili protiv uspješnosti dresure.
Neke pasmine pasa imaju prirodno izražene nagone ka pojedinim radnjama ili ponašanju te je stoga logično za pretpostaviti da će neka pasmina zbog svojih genetskih karakteristika biti uspješnija u savladavanju određenih segmenata dresure.
Primjerice pasmina doberman ima genetski uvjetovane instinkte za čuvanje i obranu te će stoga oni uspješnije i jednostavnije položiti obuku za psa čuvara.
Pasmina labrador je nasuprot tome poznata po svom blagom karakteru i privrženosti ljudima te će biti potreban dodatan napor u školovanju ove pasmine za psa čuvara.
No, s druge strane labradori su poznati po plivaćim sposobnostima pa je vrlo vjerojatno da će ovi psi daleko uspješnije položiti dresuru spašavanja iz vode.

Možda vas zanima i ovo  Djeca i psi

Kada započeti s dresurom ?

Prema mišljenju stručnjaka osnovna dresura pasa bi trebala započeti što ranije. Ova tvrdnja se potkrepljuje činjenicom da životinja najlakše usvaja znanja u ranoj mladosti.
Nadalje, odrastao pas stekao je određene navike ponašanja i u tom slučaju potreban je dodatan napor i duži period da bi se one iskorijenile i ustupile mjesto novima.
Iako, dokazano je da psi mogu pamtiti i prihvaćati pravila u svakom životnom periodu i da nikada nije kasno za dresuru.

Osnovna pravila

Prije nego krenete s dresurom vašeg mezimca, naoružajte se informacijama, jer ako u samom startu pristupite pogrešno, neminovan je neuspjeh ili samo djelomičan uspjeh.

Pročitajte deset vrlo važnih pravila koji su dovoljni za savladavanje najosnovnijih naredbi i uspješan temelj za dresuru pasa.
Nastojte ih slijediti i napredak i uspjeh neće izostati.

1. Za treniranje birajte trenutke kada ste vi ali i pas raspoloženi, a nikako u trenucima kada je životinja potištena, pospana ili loše volje, a vi umorni ili nervozni.

2. Napravite plan naredbi i učite ih jednu po jednu.
Kada pas dobro savlada prvu, pređite na drugu i tako redom.
Krenite od najjednostavnijih kao što su “SJEDI”, “LEZI”, “DONESI” itd., a nakon njih postupno prelazite na sve teže i zahtjevnije.

3. Budite strpljivi i smireni.
Ne ljutite se ako pas odmah ne shvati što od njega tražite. Uzmite pauzu i zatim pokušajte ponovo, možda na neki drugi način.

Možda vas zanima i ovo  10 znakova da je vaš pas bolestan

4. Naredbe utvrđujte u raznim uvjetima.
Primjerice, naučite psa da sjedne, ali istu naredbu ponovite na raznim podlogama; na travi, zemlji, pijesku, betonu, pločicama i sl.
Također, naredbe vježbajte u svim vremenskim uvjetima; po toplom i hladnom vremenu, na suncu i kiši, danju, noću…
Ovo je vrlo važno, jer ako pas nije naučen na vremenske neprilike mogao bi ga tijekom šetnje nenadani pljusak iz vedra zbuniti do te mjere da zaboravi sve naučeno.
Također, vježbajte iz različitih položaja; stojeći, sjedeći, ležeći na podu i sl. kako se ne bi dogodio slučaj, primjerice, nehotične ozljede (npr. sjedećeg položaja uslijed npr. iščašene noge) u kome nećete iz sjedećeg položaja moći uspostaviti kontrolu nad psom u parku prepunom ljudi i ostalih životinja.

5. Nikada, ali baš nikada ne kažnjavajte psa, ne vičite na njega i ne ismijavajte ga.
Imajte razumijevanja i strpljenja.
Neku naredbu pas će savladati teže i sporije, drugu brže i uspješnije.

6. Ne zaboravite vrlo važan detalj, a to je nagrada u obliku poslastice ili pohvale.
Dresura pasa treba biti popraćena nagradom, a nagrada mora uslijediti odmah nakon izvršenja naredbe, u protivnom pas neće shvatiti vezu između dobro obavljene radnje i pohvale, odnosno nagrade.

7. Trenirajte ako je moguće svakodnevno, ili barem tri puta tjedno.
Vježba neka traje 15-tak minuta.
Nakon toga napravite kratku pauzu pa nastavite.
Kod mlađih životinja vrijedi pravilo češćih a kratkotrajnijih vježbi, zbog slabije izdržljivosti, i mogućeg pada koncentracije.

8. Istu vježbu ne ponavljajte više od pet puta, jer postoji opasnost od zasićenja i tada pas zbog dosade više neće biti koncentriran na trening.

9. Prilikom dresure udaljenost između vas i psa ne bi trebala biti prevelika, najviše jedan metar, jer se može dogoditi da predmet znatiželje psa bude okolina a ne vi.

10. Ako niste sigurni u svoje strpljenje, radije prepustite ovaj posao profesionalcu, jer u protivnom može se dogoditi da nepotrebno zbunite i isfrustrirate životinju.
I na kraju ne zaboravite jednu vrlo važnu napomenu – dresura pasa, osim usvajanja znanja, trebala bi predstavljati i ugodnu igru i zabavu, kako za psa tako i za vlasnika.
Samo ako se dresura postavi u tom smjeru ona će uroditi bezbolnim i uspješnim usvajanjem novih znanja i zadovoljstvom vas i vašeg ljubimca.

Read previous post:
Hrana za pse

...