Sterilizacija i kastracija

Što je sterilizacija, a što kastracija pasa?

Sterilizacija i kastracija za mnoge su još uvijek omraženi pojmovi. No, ne zaboravimo da odgovornost prema životinjama podrazumijeva i donošenje odluka koje su ključne za kvalitetan život naših ljubimaca!

Sterilizacija i kastracija su riječi čije se značenje često poistovjećuje, iako se radi o različitim pojmovima.

Sterilizacija je pojam koji podrazumijeva tretiranje reproduktivnih organa mužjaka i ženki na način da nisu sposobni za reprodukciju ali su fizički još uvijek prisutni.
Kastracija je fizičko uklanjanje reproduktivnih organa; jajnika, jajovoda i maternice kod ženki, a testisa kod mužjaka.

I sterilizacija i kastracija su u prošlosti bili apsolutno neprihvatljivi, a još i danas su djelomično na glasu kao nehumani.Smatra se da oni ograničavaju spolnost pasa i lišavaju ih njihovih prirodnih nagona.

Pojedini vlasnici kućnih ljubimaca imaju dvojbe oko dobrobiti ovih postupaka i teško se odlučuju na njih zbog sažaljenja prema životinji, ali i uvriježenog mišljenja da na ovaj način životinja pati jer joj je uskraćena prirodna potrebe za reprodukcijom.

Sterilizacija i kastracija

Istina je da sterilizacija i kastracija ograničavaju spolni nagon pasa.
Ali ovi postupci sa sobom nose i brojne zdravstvene prednosti, pozitivne promjene u ponašanju životinja, ali i rješavaju vrlo važno pitanje nekontrolirane reprodukcije, čija je posljedica nedopustivo veliki broj napuštenih životinja.

Sterilizacija i kastracija pasa – da ili ne?

U mnogim zemljama kastracija je odluka čiji je primarni povod dobrobit životinje i upravo ovaj stav postao je simbol odgovornosti vlasnika prema životinji, ali i društvu.
Sve češća je pojava osude onih vlasnika pasa koji odbijaju kastrirati svoje ljubimce i time doprinose velikom broju napuštenih, zanemarenih, zlostavljanih i uginulih pasa.
Vlasnicima nekastriranih pasa sve više se nameće odgovornost za život mnogobrojnih potomaka vlastitog psa.

Ženka psa godišnje može okotiti i do 20 štenaca, koji će opet vlastite potomke imati već nakon deset do dvanaest mjeseci.
To znači da se broj pasa poteklih iz reproduktivnog ciklusa samo jedne ženke penje i do zapanjujućih 40 000 jedinki.
Od ovog broja veliki postotak je nažalost već unaprijed osuđen na patnju, odbačenost, boravak u azilu i smrt.
Mnoge od njih neodgovorni i bezobzirni vlasnici usmrćuju neposredno nakon okota.

Često svjedočimo pričama kako su maleni bespomoćni štenci ostavljeni u šumarku ili bačeni u zapušteni kanal. Tužno i tragično!

Veliki broj pasa zbog nemara vlasnika u kasnijoj životnoj dobi završe na ulici kao lutalice pa često podlegnu ozljedama, bolestima, okončaju život pod kotačima automobila ili bivaju nasmrt ozlijeđeni od drugih životinja lutalica.

Možda vas zanima i ovo  Imena za pse

Mnogobrojni su oni koji nabavkom šteneta ispunjavaju želju djetetu i sve je donekle u redu dok je štene “slatko, malo i razigrano”. No, kada odraste u velikog psa, postaje im teret i jednostavno ga izbace na ulicu ili odvedu što dalje od doma i ostave u nadi da se pas neće znati vratiti kući :(

Dakle, odgovornost je isključivo na vlasnicima pasa i samo oni mogu spriječiti nekontrolirano razmnožavanje i okrutne posljedice koje ono sa sobom nosi.

Protivnici ovih metoda često kao argument koriste izjave tipa: “Ne dolazi u obzir da svoga psa lišim prirodnih nagona” ili “Kako bi se vi osjećali da vam netko to učini”?
No, kao protuargument mi ćemo postaviti nekoliko pitanja svim vlasnicima pasa ili mačaka koji zagovaraju prirodnost spolnosti kod životinja.

  • Kako se osjećate kada se vaš pas vrati kući izgreban, okrvavljen i opasno povrijeđen nakon žestoke borbe s drugim mužjakom, a povod borbe je ženka u tjeranju?
  • Da li vam je poznato gdje su i u kakvim uvjetima žive psići potekli iz vašeg “uzgoja”?
  • Koliko ste sigurni da neki od njih nije napušten, odbačen i da ne pati gladan na ulici ili osamljen u azilu?
  • Jeste li ikada donirali prilog nekom od prihvatilišta za životinje?

Toliko o dobrobiti prirodne spolnosti i o nekontroliranom reproduciranju!

U nastavku ćemo objasniti postupak kastracije i pokušati razjasniti njene prednosti i nedostatke.

Postupak kastracije

Ovo je jednostavan, rutinski operativni zahvat koji se obavlja u općoj anesteziji.
Definicija kastracije kod mužjaka se odnosi na uklanjanje testisa, a operativni zahvat traje oko 15 minuta.Kod ženki je zahvat malo složeniji i traje oko 45 minuta, a uklanjaju se jajnici, jajovodi i maternica.
Nakon operacije životinja će nekoliko sati mirovati u veterinarskoj ambulanti, a nakon potpunog razbuđivanja bit će spremna za povratak kući.
Nakon tjedan dana pas će se gotovo u potpunosti oporaviti i moći će se nastaviti sa svim uobičajenim aktivnostima.

Česta dilema vlasnika pasa je ona o idealnom periodu za obavljanje ovog zahvata.
Stručnjaci kao najbolje vrijeme za ovaj zahvat savjetuju što raniju dob psa, točnije period prije aktivacije spolnih hormona mužjaka, odnosno prije prvog tjeranja kod ženki.
Već sa 6 mjeseci starosti mužjaci manjih pasmina mogu postati spolno zreli, a normalno razdoblje smatra se do 24 mjeseca starosti. Kod ženki manjih pasmina prvo tjeranje može se pojaviti sa 6 do 10 mjeseci starosti, a kod većih pasmina s 18 do 20 mjeseci. Ako se kastracija ne učini do trenutka aktivacije spolnih hormona, povećava se rizik od pojave raznih oblika tumora i drugih bolesti spolnih organa u kasnijoj dobi.

Prije odluke o kastraciji proučite literaturu o pasmini vašeg ljubimca i na temelju podataka o razdoblju spolne zrelosti odlučite se za kastraciju.

Možda vas zanima i ovo  Fox terijer - oštrodlaki

Možete zaviriti i u naš popis pasmina pasa, gdje ćete pronaći informacije o pojedinim pasminama.

Vezano za najidealniji period kastracije, postoje teorije koje govore da ženka treba imati barem jedno leglo prije kastracije. To je apsolutno netočna tvrdnja. Naime, što je dulji period odgađanja kastracije to je veća opasnost kasnijih bolesti i komplikacija. Osim toga mlade životinje puno jednostavnije i lakše podnose narkozu i samu operaciju.

Cijena kastracije i sterilizacije

Prema našim informacijama cijene ovih zahvata prilično variraju.

Cijena kastracije i sterilizacije kreće se od 400 kn pa sve do 1000 kn.

Zdravstvene dobrobiti kastracije

Uklanjanjem testisa rizik za razvoj raznih oblika raka kod mužjaka sveden je na minimum.
Ovim postupkom smanjuje se rizik od raznih poremećaja, infekcija i proširenja prostate.
Kastracija kod ženki pridonosi smanjenoj učestalosti pojave tumora mliječnih žlijezda i ženskih reproduktivnih organa.

Pozitivne promjene u ponašanju

Pitanje koje postavljaju mnogi vlasnici pasa je sljedeće; Hoće li ovaj postupak utjecati na osobnost moga psa?
Neophodno je napomenuti da kastracija neće ni na koji način utjecati na osobnost ili raspoloženje psa kao ni na njegove radne i sve ostale sposobnosti.

Odstranjivanjem testisa kod mužjaka se smanjuje lučenje muškog spolnog hormona, testosterona, čime će se eliminirati svi oblici ponašanja vezanih za djelovanje ovog hormona.

Ovo su neka od neželjenih ponašanja povezana s djelovanjem spolnih hormona:
Obilježavanje prostora; potaknut djelovanjem testosterona pas urinom obilježava prostor kako bi naglasio suparnicima vlastitu prisutnost na određenom teritoriju. On će ovu radnju vršiti gdje god je moguće, obilježavat će svaki kutak, kako bi ostavio znak svoje prisutnosti. Kastracija će ublažiti nagon za obilježavanjem prostora.

Lutanje; vođeni spolnim nagonom mužjaci napuštaju dom u potrazi za spolnom partnericom, što predstavlja popriličan rizik za zdravlje ali i za život jer životinje tijekom svojih ljubavničkih avanturama mogu biti ozlijeđene, a lutanje po prometnicama nerijetko završi i sa smrtnim posljedicama.
Agresivnost; kada osjete miris ženke u tjeranju mužjaci su skloni agresivnom ponašanju te nerijetko dolazi do sukoba između dva ili više mužjaka te međusobnog ozljeđivanja, ponekad i s nimalo bezazlenim posljedicama.

Ostale neželjene pojave; lavež i zavijanje, razdražljivost, agresivnost, obolijevanje od raznih spolnih bolesti.

Ako svom psu želite osigurati sretan, zdrav, kvalitetan i dulji život, vrlo dobra odluka će biti sterilizacija ili kastracija.
Sterilizacija i kastracija/ Foto: Lovac.info

Read previous post:
Mačke – portal o mačkama

Uz portal Mačke.hr, svi ljubitelji...