Pasmine pasa

Pasmine pasa - alpski brak jazavčar
Na samom početku objasnit ću definiciju “pasmine pasa“, a na kraju članka možete za pregled odabrati neku od baza s popisom pasmina u kojoj možete pronaći razne pasmine pasa.

Što su pasmine pasa? Definicija je vrlo jednostavna.

Pasmine pasa se klasificiraju i opisuju prema određenim standardima odnosno prepoznatljivim fizičkim ili karakternim obilježjima propisanim od strane stručnih kinologa.

Upravo ta obilježja su osnova kinologije i temelj jednakosti odnosno raznolikost pasa.

Svaka od njih se na temelju svojih standardom utvrđenih karakteristika, idealnih za konkretnu pasminu, razlikuje od drugih pasminskih vrsta i skupina.

Iako, poznato je da niti fizičke karakteristike, a ni karakterna obilježja ne ovise u potpunosti o unaprijed utvrđenim pasminskim osobinama, odnosno genetskim preduvjetima, već oni mogu pod utjecajem mnogobrojnih faktora više ili manje odstupati od utvrđenih normi.

Koji su čimbenici za održavanje i unaprjeđenje pasmine?

Prvi i vrlo važan čimbenik za održavanje standarda je pravilan i propisan uzgoj.

Možda vas zanima i ovo  Predstavljamo: Rinaldo Kvesić

Nadalje, okruženje u kojem svaka jedinka raste, životni uvjeti, ishrana, kakvoća dresure i odgoja – sve su to faktori koji u velikoj mjeri ostavljaju trag na karakterne crte psa, ali i fizička obilježja. Ovo je vrlo važno napomenuti za sve one koji su se doslovno zaljubili u određenu pasminu i s oduševljenjem utvrdili da upravo takvog psa žele.

Dakle, nakon što proučite sve pasmine pasa i odaberete onu idealnu, baš po vašem ukusu, željama i očekivanjima, nemojte misliti da je tu kraj puta. Jer, tek tada je na vama težak zadatak, a to je pronaći uzornog uzgajivača koji uzgaja s ljubavlju i pažnjom, s ciljem održavanja i usavršavanja pasmine, koji poznaje pasminu, ali i kinologiju i koji nadasve voli svoje pse.

Ako vam se i na tom polju posreći, tada nastupate vi. Čitajte, učite, čitajte, učite! Gledajte i slušajte svog psa! Pružite mu najviše što možete i dajte sve od sebe da ima obilje ljubavi, pažnje, njege, i što ispravnijeg odgoja. Nastojte ga u svakom smislu razvijati u skladu sa standardom, jer on je ključ za održavanje pasmine, a time i ispunjenje vlastitih očekivanja.

Možda vas zanima i ovo  FCI skupine pasa

Na mom blogu možete pronaći informacije vezane za mnoge pasmine pasa. Neke sam već opisala, mnoge ću u budućnosti opisati.

Popis opisanih pasmina možete pregledati na sljedećim stranicama odnosno linkovima:

ARHIVA PASMINA PASA
Ovdje možete pronaći arhivu svih do sada opisanih pasmina, no arhiva je sortirana prema datumu objave pa ako vas interesira konkretna pasmina moj prijedlog je abecedni popis.

ABECEDNI POPIS PASMINA
Naravno, kao što i sam naziv kaže, pasmine pasa su sortirane abecedni redom, što omogućava jednostavnije snalaženje i lako pronalaženje željene pasmine.

FCI SKUPINE PASA
Ovo je popis pasa sortiranih prema klasifikaciji utvrđenoj od Međunarodnog udruženja kinoloških saveza – FCI ( Federation Cynologique Internationale).

LOVAČKI PSI
U ovoj skupini pronaći ćete lovačke pasmine.

HRVATSKE AUTOHTONE PASMINE
Ima ih sedam. Zavirite na link i pogledajte koje su to hrvatske autohtone pasmine pasa.

Read previous post:
Priprema za IPO

Pojedine pasmine pasa moraju položiti...