Higijena zubi kod pasa

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Higijena zubi kod pasa je neophodna i obavezna, jer je ona kod pasa, baš kao i kod ljudi, osnovni preduvjet zdravlja zubi, usne šupljine pa i cijelog organizma.

No, kada je u pitanju dentalna higijena pasa, naš angažman i briga su apsolutno neophodni.

Za razliku od nekih situacija u kojima životinja ne ovisi o nama, održavanje čistoće i zdravlja zubi nije moguće bez naše pomoći.

Sasvim je normalno da se i kod pasa nakon obroka određena količina hrane zadržava na zubima, uslijed čega dolazi do njihovog kvarenja.

Da bi to spriječili trebamo se aktivirati na području oralne higijene naših četveronožnih prijatelja.

Moramo im pomoći i zaštititi ih od mogućih tegoba uzrokovanih nehigijenom zubi i usne šupljine.

Kada započeti s oralnom higijenom pasa?

Nećete pogriješiti ako započnete s ritualom čišćenja zubi još kod malog psića, jer u tom periodu oni najlakše prihvaćaju ono što se od njih traži, pa će tako i ovu, životinjama ne baš omiljenu radnju, jednostavnije usvojiti.

Kada se još maleno štene nauči na redovito čišćenje zubi, ovu radnju ćete bez poteškoća obavljati u kasnijoj životnoj dobi, a na zadovoljstvo i vas i psića.

Na početku se vašem prijatelju neće svidjeti istraživanje po njegovim ustima, i shvaćat će to kao neku vrstu igre, ali ne odustajte, naoružajte se strpljenjem i nagradama i nakon nekog vremena maleni će prihvatiti ovu radnju kao sasvim normalnu i neće pružati apsolutno nikakav otpor.

Ako maleno, nestašno štene niste uspjeli privoljeti na čišćenje zubi, imate vremena do ispadanja mliječnih i pojave trajnih zubi, a tada se redovita dentalna higijena mora pošto-poto savladati i postati obavezan i neizostavan dio njege psa.

Možda vas zanima i ovo  Češnjak za zdravlje vašega psa

Postupak čišćenja zubi kod pasa?

Kada je psić još sasvim malen nije neophodno doslovno čišćenje zubi.
U tom razdoblju radite samo na pripremi i privikavanju šteneta da otvara usta i dopušta prisutnost četkice.
Naravno, dozvola i poslušnost obavezno moraju biti nagrađenim slasnom nagradom i maleni će vrlo brzo shvatiti da se poslušnost isplati te će oduševljeno surađivati mudro iščekujući zasluženu poslasticu :)
U tim prvim pokušajima dovoljno je lagano trljanje zubića i desni sterilnom gazom.

Nakon izrastanja trajnih zubi, krajnje je vrijeme za posjetu nekom pet shopu i za nabavku adekvatne četkice namijenjene oralnoj higijeni pasa kao i odgovarajuće paste za zube.
Do tada je psić već trebao naučiti da mora surađivati i prihvatiti sve radnje vezane uz čišćenje zubi.
Na tržištu su dostupne životinjske paste za zube obogaćene raznim okusima, poput piletine, govedine i sl., što će nesumnjivo oduševiti vašeg ljubimca.

Važno je naglasiti da nikada, pa ni u slučaju kada vam ponestane pseće paste, ne dolazite u iskušenje koristiti ljudsku pastu, jer ona u svom sastavu sadrži sodu bikarbonu koja zahtjeva temeljito ispiranje, za razliku od životinjskih pasti koje nije potrebno ispirati.
Također, pas bi se mogao neugodno iznenaditi okusom i postoji mogućnost da nakon toga više neće dopustiti približavanje svojim ustima, što znači da će sav trud oko usvajanja ove navike otići u nepovrat.

Zubnu higijenu psa nastojte provoditi barem dva do tri puta tjedno, a idealno bi bilo kada bi ju obavljali svaki drugi dan.
Laganim kružnim pokretima trljajte zubalo, a posebnu pozornost usmjerite na kutnjake, jer su oni pravi raj za stvaranje zubnog kamenca i plaka.

Možda vas zanima i ovo  Zdravstveni pregled vašeg psa koji možete sami obaviti

Alternativna rješenja?

Ako niste na vrijeme svog psa naučili što je to oralna higijena i sada ga ni uz najbolju volju i razne domišljate napore ne možete nagovoriti da otvori usta, a kada mu prilazite s četkicom, brzinom munje nestaje iz vidokruga, tada vam preostaju neka od komercijalnih rješenja, poput hrane s mikrogranulama koja uspješno drži pod kontrolom zubne naslage.

Postoje i razne domišljate poslastice čija je primarna svrha eliminiranje kamenca i plaka te otklanjanje neugodnog zadaha.

Nadalje, tu su i pripravci koji su formulirani tako da se dodaju u vodu, a koji također smanjuju naslage na zubima.

Ako vaš pas ne prihvaća čišćenje zubi četkicom i pastom, pokušajte s nekom od spomenutih alternativnih metoda, no u tom slučaju obavezne su redovite kontrole veterinara, koji će detaljno i precizno očistiti pseće zubalo te ujedno preventivno pregledati sve zube, desni, usnu sluznicu i kompletnu usnu šupljinu.

Ako ste svog ljubimca ipak uspjeli naučiti na redovitu oralnu higijenu veterinarski pregled će biti dovoljan jednom godišnje radi kontrole i prevencije zubnih oboljenja.

Kompletno zdravstveno stanje psa povezano je sa zdravljem zubi, jer dentalne bolesti mogu uzrokovati mnogobrojne smetnje, ali i ozbiljne zdravstvene tegobe.

Primijetite li na svom psu žute ili smeđe zubne naslage, blijede ili crvene desni, upalu zubnog mesa, ranice ili krvarenje desni, prekomjerno slinjenje ili krv u slini ne čekajte već zatražite pomoć veterinara.

Read previous post:
Rotvajler (Rottweiler) – Sve o pasmini !

...