Zašto mačke odlaze od kuće?

Mačke često napuštaju svoj dom, a mnoge se više nikada ne vrate. Životinje odlaze čak i kad su dobro zbrinute, a vlasnici ne znaju razlog zbog čega se takve situacije događaju. Provedu puno vremena na razmišljanje i traženje svojih ljubimaca, ali mnogo puta bez uspjeha i povratka.

Kako bi smanjili rizik takvih slučajeva, potrebno je otkriti mjesta koja mačke posjećuju nakon što napuste svoju kuću i zašto to čine.

Postoji nekoliko različitih razloga koji vašu mačke mogu navesti na bijeg od kuće.

Najčešće se radi o periodu godine kad intenzivno traže partnera ili partnericu za parenje, znatiželjnoj mački koja želi istraživati okolinu ili onoj koja traži neovisnost.

Vrijeme parenja

Mačka koja traži partnera, sigurno će pronaći način da izađe iz kuće. Potreban je samo trenutak nepažnje, otvoren prozor ili vrata koji će mačka iskoristiti za bijeg. Kad je njihova želja na vrhuncu, mačkin glavni cilj je samo i jedino pronaći partner, a učinit će sve da u tom naumu i uspije.

Budući da mačke vrlo rano spolno sazrijevaju, već od četvrtog ili petog mjeseca njihova života trebate biti na oprezu. U slučaju da imate mužjaka, razlozi za bijeg biti će jednaki. Ako osjeti miris ženke u blizini, otići će u potragu za njima.

Da bi izbjegli ovakve situacije, educirajte se na vrijeme i konzultirajte s veterinarom u vezi sterilizacije, odnosno kastracije.

Istraživanje i upoznavanje okoline

Mačke su prirodno znatiželjne životinje koje vole otkrivati nova mjesta. Istraživanje okoline udalji ih od njihova doma, a u tu grupu mačaka ubrajaju se i one koje su sterilizirane.

U određenom trenutku se može dogoditi da požele istražiti susjedstvo ili primijete druge mačke s kojima se žele upoznati. U tom slučaju mačka se najčešće vrati kući za nekoliko sati ili odluči biti daleko od kuće dva do tri dana.

Možda vas zanima i ovo  Igre sa psima

Želja za samostalnim životom

Samostalnost je obično ljudski poriv, no moguće je da se ista želja javi i kod mačaka. Postoje mačke izuzetno jake osobnosti koje imaju vrlo jasne ideje o tome kako bi željele živjeti.

Iako su takvi slučajevi rijetki, mačke vole i žele slobodu bez obzira na dobre uvjete života u obitelji. Koliko se god trudili vraćati ju doma, ona će uvijek pronaći put za ponovni odlazak i pokazati vam da je sloboda njezin izbor. Zanimljive su takve priče, jer nam pokazuju drugu stranu mačje osobnosti i potrebe za vlastitim unutarnjim svijetom.

Iako ih ponekad ne razumijemo, mačke imaju svoje želje i potrebe koje moramo poštivati.

Mačka je napustila kuću i više se nije vratila

Mnogo je slučajeva u kojima se mačka nakon odlaska iz kuće u nju više nije vratila. Tijekom svog putovanja možda doživi nesreću ili pojede nešto otrovno nakon čega ugine. Čak i u samo nekoliko sati izvan kuće, može se dogoditi nešto nenadano, a vaša ljubimica se više nikada ne vrati kući.

Iako se vlasnici uvijek nadaju i traže svoju mačku, činjenica je da se na ulici događaju loše stvari i da u buduće treba biti oprezniji. Gledajte na vašu mačku kao na ravnopravnog člana obitelji i zaštite ju na sve načine kako ne bi nepovratno napustila svoj dom.

Hoće li se mačka vratiti?

Puno je razloga zbog kojih mačka želi napustiti svoju kuću, barem na neko vrijeme. U većini slučajeva, ponovno se vrati nakon nekoliko sati ili dana. Mačke jako dobro znaju put do svoje kuće, osobito one koje su navikle biti na ulici.

Ako je vaša mačka rasla u kući i navikla se na život u zatvorenom prostoru, ne poznaje svoj okoliš i susjedstvo. Tada može doći do dezorijentiranosti, a povratak kući mogao bi trajati puno dulje. Kad se vrati, poželjno je okupati mačku i provjeriti ima li buhe ili druge parazite.

Možda vas zanima i ovo  Bordomax

Ako je prošlo više od jednog dana, a vaša mačka se ne vrati, pripremite plakate s njezinom nedavnom fotografijom, fizički opis, adresu ili područje s kojeg je nestala. Možda ju je netko u susjedstvu primijetio i na vrijeme ju uspijete vratiti kući.

Kako spriječiti odlazak iz kuće?

Ponekad nismo svjesni kako funkcionira mačji um i koji su njezini razlozi za bijeg od kuće. Kako bi spriječili njezin odlazak i riskirali da se više nikada ne vrati u svoj dom, potrebno je poduzeti određene mjere opreza.

Jedna od najvažnijih stavki svakako je sterilizacija, odnosno kastracija ako se radi o mužjaku. Tako ne sprječavate samo bijeg od kuće u vrijeme parenja, već se može izbjeći preveliki broj mačaka i njihovo napuštanje koje je danas veliki problem diljem svijeta.

Uobičajen način bijega mačke iz kuće ili stana je kroz otvoren prozor. Dok čistite stan ili ste ga otvorili zbog provjetravanja, možete zaboraviti na svoju ljubimicu kojoj će takav prizor privući pažnju. Kako bi izbjegli slične situacije, najbolje je kupiti zaštitnu mrežu za prozore koja se prodaje u svim trgovinama za kućne ljubimce.

Osim prozora, kritična su i ulazna vrata zato dobro obratite pozornost na njihovo zatvaranje nakon ulaska i izlaska iz kuće. Mačka će otvorena vrata iskoristiti za bijeg, a učinit će to u trenutku u kojem se nećete snaći, niti ju moći zaustaviti. Svi članovi obitelji moraju biti odgovorni i poštivati pravila kako bi se mačka zaštitila od bijega.

Izvor: macke.hr
Photo: Zdenka Šećkanović / Loraleo

Read previous post:
Upoznajmo umiljatog Astora

...