Hrana za pse

Koja je najbolja hrana za pse? Kako i čime hraniti psa? Što odabrati u moru ponuđenih proizvoda? Kako biti siguran koja je kvalitetna hrana za pse? Kako znati koja će hrana zadovoljiti potrebe vašeg novog člana obitelji?

Sve su ovo pitanja koje si novopečeni vlasnici pasa postavljaju. I to je sasvim normalno – ova i slična pitanja potvrđuju odgovornost i ljubav prema životinji!

Onog trenutka kada se odlučite za povećanje vaše obitelji u vidu ljubimca psa, mačke ili neke druge životinje, sasvim je normalna, prirodna i moralna svjesnost o apsolutnoj odgovornosti.

Isto tako je sasvim razumljivo postavljanje mnoštva pitanja koja, ne brinite se, nisu suvišna, besmislena ili čudna.

Svaki odgovoran vlasnik uvijek će imati bezbroj pitanja u vezi svog ljubimca.

I onda kada mu se učini da je sve naučio vlasnik sa puno ljubavi ponovo će se preispitivati i nastojati još nešto naučiti i još više pružiti svom četveronožnom suputniku.

Što trebate znati kada je u pitanju hrana za pse?

Od trenutka kada dovedete psa u svoj dom upravo vi ste apsolutno odgovorni za kvalitetu njegovog života, za sve njegove potrebe, što, naravno, uključuje i ishranu.

Pravilna, zdrava i kvalitetna prehrana osnova su za dugovječnost, dobro zdravlje, pravilan rast i razvoj, za kvalitetu dlake i općenito za zadovoljstvo vašeg ljubimca.
Stoga je vaš zadatak osigurati mu obroke kojima će pas u organizam unositi optimalnu količinu vitamina, minerala, bjelančevina, ugljikohidrata, proteina, masti i svih ostalih prijeko potrebnih nutrijenata.

Kada je riječ o pravilnoj ishrani nužno je naglasiti da pojam “dobra hrana za pse” ovisi o mnoštvu faktora.
Potrebe za hranjivim sastojcima variraju ovisno o dobi, građi, količini fizičke aktivnosti, životnom ciklusu životinje i mnoštvu ostalih faktora i upravo prema navedenom potrebno je i prilagoditi prehranu psa.
Primjerice, nužno je da ishrana ženke tijekom gravidnosti i dojenja bude bitno kvalitetnija i prilagođena upravo tom stanju.

U tom razdoblju naglašena je potreba za energetskim sastojcima i prijeko potrebnim nutrijentima kako bi se osigurao pravilan razvoj bebica, ali i za zadovoljenje potreba buduće mame.
Kod kuja je tijekom gravidnosti i laktacije (dojenja) povećana potreba za unosom vitamina, minerala, bjelančevina i proteina, a istovremeno je potrebno ograničiti unos masti i ugljikohidrata, odnosno hrane koja deblja, kako ženka zbog debljine ne bi imala poteškoća tijekom kočenja.Hrana za pse

Možda vas zanima i ovo  Dresura pasa

Nadalje, ako se radi o crijevnim tegobama također je nužan poseban režim ishrane, što podrazumijeva laganu, dijetetsku hranu, a u cilju ublažavanja i smirenja eventualnih smetnji.

Domaća hrana za pse

Domaća hrana nedvojbeno je ukusnija od industrijske i nema toga psa koji će radije pojesti porciju granula nego slasni kuhani obrok.
Psi su svejedi, dakle mogu i trebaju jesti i mesnu i biljnu hranu. Iako, prema njihovim afinitetima prema mesu, mnogi bi ih pogrešno svrstali u mesojede.

Ali…ne, ne :) peseki trebaju papati i “zelenjavu”, pa ćete, ako hranu pripremate sami, sigurno morati – baš kao i kod malene dječice :) ulagati posebne napore, smišljati trikove i dosjetke da bi vaš najbolji prijatelj pojeo malo zelenila.
No, šalu na stranu – za pravilan rast i razvoj te održavanje dobrog zdravlja psu je nužno osigurati optimalan unos hranjivih sastojaka i upravo zbog toga hrana za pse mora biti raznovrsna i kvalitetna.

Biljne namirnice

Namirnice biljnog porijekla koje su pogodne za ishranu pasa su: kruh, riža, povrće; krumpir, mrkva, salata, špinat i blitva. Zelje i kelj te mahunarke poput graha i graška psi također mogu konzumirati, ali budući da ove namirnice izazivaju napuhavanje, preporučljivo ih je izbjegavati.

Sirovo meso

Često se postavlja pitanje ishrane pasa sirovim mesom. Iako je ono samo po sebi neškodljivo za psa, ipak, sirovo meso može biti izvor opasnih zaraznih parazita pa je najbolje skuhati ga.
Osim toga, kuhano meso je lakše probavljivo.
Kada je sirovo meso u pitanju, postoje mitovi koji govore o tome da sirovo meso potiče agresivnost kod pasa.
Ovo su apsolutno netočne i besmislene glasine.
Agresivnost je stvar odgoja, odnosno neodgoja psa ili može biti posljedica nekih trauma koje je životinja proživjela.
Agresivnost nema nikakve poveznice s konzumacijom sirovog mesa.

Kosti

Vlasnici pasa često su u nedoumici oko pitanja jesu li kosti dobra hrana za pse i imaju li psi ikakve koristi od njihove konzumacije.
Kosti su vrlo dobar izvor kalcija i fosfora, no ipak se ne preporučuje davati ih psima, jer mogu zapeti u grlu ili jednjaku životinje i izazvati ozbiljne poteškoće.
Kalcij koji životinje dobivaju putem kosti moguće je nadoknaditi uz pomoć raznih dodataka prehrani koji će u potpunosti zadovoljiti potrebe psećeg organizma za ovim mineralom.

Možda vas zanima i ovo  5 savjeta kako održati zdravlje psa

Industrijska hrana za pse

Svi oni koji zbog današnjeg brzog tempa života i nedostatka vremena nisu u mogućnosti sami kuhati i pripremati obroke za svog psa ne moraju se brinuti, jer postoje mnoge opcije za zdravu ishranu vašeg ljubimca.
Na tržištu je dostupna industrijska hrane za pse, suha, polusuha ili mokra, koja je formulirana tako da zadovolji pravilan rast i razvoj te apsolutno sve potrebe životinje i kao takva je pogodna i vrlo dobra zamjena za domaće prehrambene pripravke.
Ono o čemu trebate povesti brigu je da hrana za pse koju ćete odabrati potječe od kvalitetnog proizvođača i da ima valjani rok upotrebe.

No, bilo da sami kod kuće pripremate obrok za svog ljubimca ili kupujete gotovu hranu, jedno pravilo ne smijete zaboraviti – svaki obrok treba sadržavati optimalne količine svih neophodnih nutrijenata. Posljedica siromašne ishrane i nedovoljnog unosa važnih prehrambenih sastojaka s vremenom će dovesti do razvoja raznih oboljenja.
Također, količina treba biti odmjerena prema dobi i uzrastu psa.
Prekomjerna ishrana rezultirat će debljanjem, a s tim i nizom ostalih problema poput problema s kretanjem, s kralježnicom, nogama, srčanih problema, dijabetesa i sl.

Ako želite da vaš najbolji prijatelj bude zdrav, veseo i zadovoljan svakodnevno brinite o svim njegovim potrebama.
Ljubavi, sigurni smo imate dovoljno, no, ne zaboravite na ispunjenje i ostalih psećih potreba. Jedna od njih je i ishrana.
Kvalitetna i pravilna hrana za pse te puno maženja, igre i pažnje su formula uz koju će vaš pas postati najsretnije biće na svijetu :)

Read previous post:
Zanimljivosti o štencima

...