Labrador – crni, žuti i čokoladni

 

Najpopularnije pasmine pasa 2012

Ako ste otvorili ovu rubriku da saznate ponešto o tome koliko su visoki ili teški labradori možda ćete se malo razočarati.
U ovom postu neću vam opisivati ni visinu, ni težinu pa ni porijeklo labradora…neću ni o bolestima, ni o FCI skupini u koju pripadaju.

Ovi dojmovi su samo jedan djelić mog osobnog doživljaja pasmine labrador retriver i to je ono što ću podijeliti s vama.

Iako, zapravo sasvim malo ću se osvrnuti na standard, odnosno na prelijepe boje ove pasmine.

Po meni je svaka boja posebna na svoj način; elegantna crna (crni labradori), topla čokoladna (smeđi ili čokoladni labradori) i profinjena bijelo-žuta nijansa (žuti labradori).

Imam tu sreću da sam okružena sa sve tri prelijepe boje i nekako sam uvjerena da su upravo one baš kao stvorene za pasminu labrador.

Pokušavala sam ih zamisliti u nekoj drugoj kombinaciji boja, ali ne mogu… Priroda je ipak odabrala najbolje :)

Crni labrador retriver

Prva boja je crna i ona im prelijepo stoji.
Crni labrador zaista djeluje impresivno kada zauzme napet i oštar stav, iako je ovaj stav gotovo pa rijetka pojava, jer oni su sve samo ne oštri :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kao… samo se malo pretvaraju da su opaki, ali već u sljedećem trenu veselo skakuću oko nepoznatog gosta :) gurkaju ga njuškom u želji za pažnjom i donose mu lopticu pozivajući upravo tog potpunog neznanca na igru.
Dakle, ta opaka crna boja je samo maska iza koje se krije umiljato i razigrano stvorenje.

Možda vas zanima i ovo  Gravidnost

Čokoladni labrador retriver

Sljedeća boja, čokoladna, je prilično rijetka i upravo zbog toga čokoladni labrador zadivljuje svojom pojavom.

Labrador-Zara

Baš kao što je i naziv boje – čokoladna, tako su i labradori, a posebno štenci u ovoj boji, prave male slatke čokoladice.
Labradori u smeđoj, ali i crnoj boji, potpuno su jednobojni i niti jedna druga boja ne može biti u kombinaciji.
Dakle, crni ili čokoladni labrador ne može imati bijelu njuškicu ili bijele šapice!!!

Ovo pišem potaknuta oglasom koji je svojedobno bio aktualan na jednom oglasniku i koji je glasio: “Prodajem čistokrvne štence labradora crne boje”. Oni su zaista bili crni i izgledom su donekle podsjećali na labradora, ali gotovo četvrtina donjeg dijela šapica bila im je potpuno bijela.
Govoreći ovo isključivo aludiram na nesavjesne vlasnike, odnosno, prodavatelje, koji su, pretpostavljam, iz financijske koristi namjeravali prodati zapravo mješance a, nažalost, vjerojatno su u tome i uspjeli, jer mnogo je onih koji ne poznaju pasminu toliko dobro da bi mogli procijeniti da li su štenci čistokrvni.

Da budemo načisto, nemam ništa protiv mješanaca i za mene je svaki pas izuzetno stvorenje prepuno ljubavi i nježnosti prema čovjeku. I sama sam svojevremeno imala nezaboravne pse Bonija i Medu koji su bili mješanci tko zna kojih pasmina, ali su svojim karakterom, mudrošću, veseljem, razigranošću i ljubavlju koja je prštala iz njihovih očiju, u mom srcu ostavili dubok i neizbrisiv trag.

Možda vas zanima i ovo  Pasmine pasa

Ali,  kada netko odluči kupiti nešto, tada želi da kupljeno i dobije, a najmanje od svega želi biti prevaren ili kako bi u narodu rekli “nasanjkan i izigran”. Nije li tako?

Naravno, u svakom slučaju kada je u pitanju kupovina pas sa rodovnicom je stav koji zastupam i preporučujem (u suprotnom je udomljavanje opcija),  ali u dubinu ovog problema u ovom postu ne želim ulaziti – možda nekom drugom prilikom.

Dakle, kada su u pitanju čistokrvni crni ili čokoladni labradori, tada je to isključivo crna ili isključivo smeđa boja!!!

Žuti (bijeli) labrador retriver

Treća, žuta boja javlja se u rasponu od lisičje žute, žuto-bijele pa sve do gotovo potpuno bijele boje s tek malim tragovima žute nijanse.

labrador retriver

Žuti labrador je posebno elegantan i u toj svijetloj boji djeluje nekako ponosno i profinjeno.
Osim kada se dobro uvalja u svakojake vodene ili blatne lokve, što je, ako niste znali, omiljena zabava labradora. Tada izgledaju malo manje profinjeno :).

Ali, svi koji poznaju labradore dobro znaju da oni ne biraju u kakvu vodu će se umočiti… samo neka je voda i oni uskaču :)

Nastavak mojih dojmova slijedi… :)

Read previous post:
Najpopularnije pasmine pasa u 2012. godini

Provjerite koje su to popularne...