Lažna trudnoća kod pasa

Lažna trudnoća
Što je to lažna trudnoća?
Lažna trudnoća (pseudogravidnost) je prilično česta pojava kod nesteriliziranih ženki koje tijekom tjeranja nisu parene ili su parene ali nisu ostale skotne.

Lažna trudnoća javlja se najčešće 2-3 mjeseca nakon tjeranja, a popraćena je simptomima koji nalikuju na trudnoću (skotnost).

Dr. vet. med. Tamara Ferari Miškulin ovu pojavu objašnjava sljedećim riječima:

“Lažna trudnoća je naziv za skup simptoma koji se razviju 6 do 12 tjedana nakon tjeranja kod kuja koje nisu gravidne.

Tipični znakovi lažne trudnoće su pripremanje za okot, povećanje mliječnih žlijezda, laktacija.

Smatra se da je ovaj problem atavizam iz vremena kada su psi (vukovi) živjeli u čoporu pa su i one ženke koje nisu bile zaparene dohranjivale okoćene štence drugih kuja kako bi im šanse za preživljavanje bile što veće.

Pojavnost lažne trudnoće među kujama je čak oko 75 % iako se taj postotak razlikuje po pasminama.

Lažna trudnoća – faze

Normalna lutealna faza ciklusa (faza u kojoj je na jajniku razvijeno žuto tijelo) kod kuja je jako dugačka, ako je uspoređujemo s primjerice macama koje imaju mnogo češće cikluse.
Upravo u lutealnoj fazi ciklusa dolazi do promjena na mliječnim žlijezdama.
Veličina mliječnih žlijezda se kod svake zdrave ženke mijenja ovisno o fazi spolnog ciklusa, a njihov je razvoj na vrhuncu negdje 14 tjedana nakon estrusa.

Kod onih kuja kod kojih će se razviti lažna trudnoća prvo se javljaju promjene u ponašanju: nemirne su, ne žele ići u šetnju, nisu raspoložene za trku ili igru, mnoge kopaju po stanu i pripremaju si mjesto za “okot”, traže adekvatan ležaj, namještaju se i vrte kao da će zaista šteniti.
Neke kujice se pretjerano maze s vlasnikom pa i odbijaju hranu.

Ovdje ću staviti citat jedne vlasnice, jer je odlično opisala simptome koje je izazvala lažna trudnoća kod njene Vale:

…..”danas mi je Vala sva čudna – al ne ono da joj je nešto loše nego generalno se ponaša drugačije…znaš u onim razinama u kojima nitko drugi ne bi skužio osim onog tko je poznaje najbolje…..prvo već mi je bila čudna ujutro kad mi je počela nositi igračke, što inače ne radi…..onda mi je postala čudna kada se počela zavlačiti meni u sobu pa pod krevet (a to radi kad joj je nešto – ili bol ili strah) pa je pod krevetom stalno nešto cviljugala, ali ništa strašno…..inače ne cviljuga nikada…..ne ide van čuvati nego mi leži u krevetu…..a ne izgleda bolesno…..odvela sam ih u šetnju cijelo vrijeme se držala mene i svako toliko bi zacendrala, ali ne onako kao da je nešto boli…..usred šetnje je skakala na mene, a to radi na taj način samo kad ne želi biti na tom mjestu…..i cendrala opet…..istovremeno se i igrala i sa mnom i Lyrom…..ali čim bi ja sjela, sjela bi ona i cijelo vrijeme mi je kao pokazivala da hoće doma…..došli smo doma ravno je otišla u kuću i pravac moj krevet…..to nije moja Vala…..ništa drugo nije loše…..nije ni potištena…..samo je jako čudna”…..

Nakon ove faze započinje faza laktacije – mliječne žlijezde se povećaju i iz njih počinje curiti mlijeko, kujica si liže trbuh, a neke se same sišu ili se neprestano ližu po trbuhu.
U ovoj fazi često odaberu objekt svoje majčinske ljubavi: igračkicu, papuču, majicu vlasnika, te ga čuvaju.
Kod nekih se u ovoj fazi može pojaviti i maternalna agresija.
Može se dogoditi da se razviju kontrakcije abdomena koje zapravo imitiraju trudove pri pravom okotu, no ovo već spada u rijetko viđene simptome.
Ponekad se javljaju proljev i povraćanje.
Kod pojave ovako ozbiljnih simptoma svakako treba potražiti pomoć veterinara.
Ponekad su fizički znakovi izraženi prije pojava promjena u ponašanju.
U ekstremnim slučajevima kujice se udebljaju i izrazito im se poveća trbuh.
Laktaciju dalje stimuliraju same kuje tako da se same sišu , odnosno tako da usvoje igračkicu.
Ponekad vlasnici pogriješe želeći olakšati tegobe – započinju istiskivati mlijeko. To ima isti efekt kao da mlijeko sišu štenci, pa produkcija mlijeka postaje sve veća.
Komplikacije u vidu mastitisa ii dermatitisa od konstantnog lizanja su rijetke i u roku od 2 do 4 tjedna svi simptomi bi trebali nestati i bez ikakve terapije.

Možda vas zanima i ovo  Pas se trese i drhti – mogući uzroci!

Nije u potpunosti razjašnjeno zbog čega nastaje lažna trudnoća, no zna se da središnju ulogu u nastanku opisanih simptoma igra hormon prolaktin.
Moguće je da je kod onih kuja koje su sklone ovom problemu nivo prolaktina u diestrusnoj fazi ciklusa viši nego kod onih koje nemaju problema (nije potvrđeno) ili se radi o tome da je kod nekih povećana senzibilnost perifernih tkiva na isti hormon.
Ove stvari nisu sasvim razjašnjene, jer osim prolaktina kod ovog problema značajnu ulogu igra i hormon progesteron pa i neki drugi hormoni te njihova međusobna sprega.

Mislilo se da lažna trudnoća nastaje zbog pretjerane produkcije progesterona tijekom lutealne faze ciklusa (izlučuje ga žuto tijelo na jajniku), no sada se smatra da tkivo mliječne žlijezde mora biti ispostavljeno višem nivou progesterona da bi se razvila lažna trudnoća, ali se ona isto tako razvije i ako je povišen nivo prolaktina i ako naglo smanjimo nivo progesterona (lažna trudnoća nakon sterilizacije u lutealnoj fazi ciklusa).
Izgleda da, kada naglo snizimo nivo progesterona (sterilizacija), tkivo mliječne žlijezde postaje senzibilnije na prolaktin.

Možda vas zanima i ovo  Petnet - automatska hranilica za pse

Uzroci lažne trudnoće

Znači da rezimiram, lažnu trudnoću može izazvati:

  • viši nivo prolaktina nego je to uobičajeno u diestrusu, do kojeg dolazi zbog nepoznatih razloga
  • povećana osjetljivost tkiva mliječne žlijezde na snižavanje nivoa progesterona i lagano povećanje nivoa prolaktina do kojih normalno dolazi krajem disestrusa (zašto se poveća osjetljivost na te promjene također nije razjašnjeno).
  • umjetno povišen nivo progesterona (kontracepcijske injekcije)
  • nagli pad nivoa progesterona uzrokovan antiprogestreronskom terapijom (day after injekcije i neki lijekovi kojima se izaziva abortus) što se ne mora uvijek dogoditi.

Lažna trudnoća – liječenje:

Preporučuje se da se kujici smanji unos tekućine pa je dobro da prvih nekoliko dana preko noći sklanjate zdjelicu s vodom kako ne bi pretjerano pila. Ako je od onih koje se same sišu to morate spriječiti tako da ju obučete ili stavljanjem elizabeta ogrlice.
Kod jake produkcije mlijeka i /ili jako izraženih, ponekad i neurotičnih promjena u ponašanju, preporučujem terapiju lijekovima koji će smanjiti produkciju prolaktina.

Nije još uvijek poznato da li prolaktin igra kakvu ulogu u nastanku tumora mliječne žlijezde, no poznato je da samo 30 % malignih tumora mliječne žlijezde ima receptore za prolaktin.
Dakle, za sada nije dokazano da lažne trudnoće povećavaju rizik za nastanak tumora dojke, no u posljednje vrijeme općenito se smatra da konstantne laktacije ipak predisponiraju tkivo mliječne žlijezde za nastanak tumora.

Jedino trajno rješenje kod kuja kod kojih se svaki puta nakon tjeranja javlja lažna trudnoća s jako izraženim simtomima je – sterilizacija.
Izvor: dr.med. vet. tamara Ferari Miškulin/www.ferarica.com

Read previous post:
Kad bi govoriti znali
Kad bi govoriti znali

...