Otrovne biljke – skrivena opasnost za pse

Otrovne biljke - opasnost za pse
Svi znamo da postoje otrovne biljke koje su vrlo opasne za ljude, pse i ostale životinje – neke su čak i smrtonosne – no, znaju li to naši psi, mačke i ostali ljubimci? Naravno da ne! Stoga, budite na oprezu kada u svoj dom odlučite unijeti novu, prekrasnu i neodoljivu lončanicu.

Mnogi će se složiti da su biljke jedan od najljepših ukrasa stana ili kuće. Životni prostor bez pokoje biljke ostavlja dojam pomalo praznog, tmurnog, hladnog i nekompletnog. One u gotovo svaki prostor unose ljepotu, svježinu, pozitivnu energiju, živost.

Osim što su neodoljivi ukras doma te savršeno rješenje za popunjavanje praznine u prostoriji, one imaju i znanstveno dokazane pozitivne učinke; smanjuju razinu toksina u zraku, smiruju um, ublažavaju stres, potiču pozitivno raspoloženje, a pojedine vrste imaju i sposobnost neutralizacije štetnih posljedica elektronskog zračenja.

No, uza svu čar i ljepotu koja ih krasi, pojedine biljke mogu itekako naštetiti – kako ljudima, tako i psima te ostalim kućnim ljubimcima. Neke od njih u sastavu svoga lišća, stabljike, cvijeta ili ploda sadržavaju razne toksine koji mogu izazvati vrlo ozbiljne zdravstvene probleme.

Stoga, ako dijelite životni prostor sa psom, svakako morate s malo dodatnog opreza birati biljke za vaš dom.

Psi, osobito štenci su radoznala bića. “Njihov posao” je da njuškaju i istražuju pa tako obična znatiželja ili želja za igrom mogu biti jedan od povoda za grickanjem sobnoga bilja.

Nadalje, sigurna sam da ste mnogo puta vidjeli psa kako žvače travu – razlog tome je nedostatak vitamina u organizmu, a taj manjak pas će instinktivno pokušati nadomjestiti konzumiranjem raznih trava i biljaka. Vjerojatno naslućujete opasnost upravo spomenutoga; u kriznim trenucima, kada im trava nije na dohvat šape :) psi se mogu poslužiti upravo primamljivom sobnom biljkom. Oni ne mogu osjetiti toksičnost biljaka pa će pokušati “omastiti brk” i ne sluteći opasnost koja vreba iz prekrasnog zelenog grma.

Možda vas zanima i ovo  Kavalirski španijel kralja Charlesa - Neodoljive ruby bebe

Mnogo je razloga zašto bi pas mogao poželjeti okusiti vašu novu lončanicu – stoga je nabolje rješenje otrovne biljke udaljiti na sigurno mjesto, a najmudrija odluka svakako bi bila uopće ih ne donositi u dvorište ili dom.

Neke vrste sobnih biljaka imaju nisku toksičnost pa će posljedice njihove konzumacije biti u samo blage probavne smetnje, povraćanje, proljev te iritacija jezika i grla. No, zabrinjavajuće su one otrovne biljke koje su zbog svojih kemijskih sastojaka izrazito toksične i kao takve vrlo opasne, čak i kobne za vašeg psa.

Primjerice, jedna od njih je Oleander. Ovo je zaista atraktivna biljka koju krase prekrasni cvjetovi bijele, crvene ružičaste ili žute boje. Mnogi ju uzgajaju u vrtu, a manje, mlade primjerke čak i u stanovima. No, ova ljepotica sadrži toksične glikozide koji izazivaju promjene u srčanom ritmu i cirkulaciji krvi. Smrtonosno je gutanje čak i jednog lista!

Dakle, ako u svom domu imate potencijalno opasne, otrovne biljke poklonite ih nekome tko nema malu djecu i kućne ljubimce ili ih preselite na sigurno mjesto, na kojemu neće predstavljati opasnost za djecu ili psa.

Koje su to otrovne biljke čija toksičnost nije bezazlena?

Donosimo popis 20 opasnih biljaka koje se uzgajaju i na našem području i nerijetko su prisutne u kućanstvima:

ALOJA – biljka iz porodice kaktusa, poznata po svojoj ljekovitosti. Ipak, u velikim količinama može biti otrovna pa se svakako preporučuje oprez.
AMARILLIS – cijela biljka je toksična, listovi, tučak, a posebno lukovica.
ANTURIUM – u slučaju konzumacije izaziva oticanje sluznice što može dovesti do gušenja.
AZALEJA ili RHODODENDRON – u svojim listovima skriva velike količine alkaloida, a otrovni su i ostali dijelovi biljke.
BEGONIA – simptomi trovanja su otežano gutanje, slinjenje i povraćanje.
BRŠLJAN – poznata penjačica čiji su listovi i bobice otrovni.
BOŽIĆNA ZVIJEZDA – poznata je po čarobnim crvenim cvjetovima, ali svi biljni dijelovi su otrovni.
CIKLAMA – gomolji ove ljepotice sadrže alkaloide koji izazivaju želučane grčeve, mučninu i proljev.
DIFENBAHIJA – sadrži velike količine kalcij oksalata. Cijela biljka je opasna, a osobito stabljika.
DRACENA – kora ove biljke sadrži crvenu smolu koja izaziva proljev i povraćanje.
FICUS BENJAMIN – otkinuti listovi fikusa luče mliječnu tekućinu koja je toksična.
FILODENDRON – kao i Difenbahija u svom sastavu ima kalcij oksalat i cijela je otrovna.
HORTENZIJA – biljka prelijepih velikih cvjetova, ali uza svu ljepotu koja ju krasi cijela se ubraja u vrlo otrovne biljke.
KROTON – svi dijelovi biljke su otrovni.
IMELA – u svom sastavu ima otrovni alkaloid viskotoksin pa čak i mala bobica ove biljke može izazvati ozbiljne posljedice.
MONSTERA – ima iste karakteristike kao Filodendron.
NARCIS – čaroban cvijet kojim u proljeće često ukrašavamo prozorske daske. Sve vrste narcisa sadržavaju alkaloidni otrov likorin. Osim lukovice, koja je posebno otrovna, opasni su i ostali dijelovi biljke.
OLEANDER – je izrazito opasna biljka, a mnogi su je okarakterizirali kao najotrovniju na zemlji.
RICINUS – sadrži otrovni alkaloid ricin. Otrovni su listovi, a posebno sjeme. Unošenje jedne do tri sjemenke u organizam je smrtonosno.
SPATIFILUM ili KOZAC – cijela biljka je otrovna a korisna je samo iz razloga što se hrani elektronskim zračenjem, te je pogodna za držanje u blizini televizora i kompjutera, kako bi eliminirala negativne posljedice ovih, ali i drugih elektronskih uređaja.

Možda vas zanima i ovo  Ljubav između čovjeka i psa - Moj pas zna da ga volim!

Budite na oprezu ako u svom dvorištu ili domu imate spomenute otrovne biljke jer one nisu nimalo bezazlene i predstavljaju opasnost za ljude, pse i ostale životinje.

Read previous post:
zanimljive činjenice o psima
Zanimljive činjenice o psima

...