Gravidnost

Gravidnost
Gravidnost ili skotnost je razdoblje ženke od trenutka začeća do poroda.

Spolni ciklus ženke

Ženka psa spolno dozrijeva u dobi od 6 – 12 mjeseci, a zrelom je za rasplod smatramo najčešće u dobi od 18 mjeseci.

Ja osobno smatram da je zrela za parenje tek na trećem tjeranju.
Tada je ona dovoljno ojačala, njezin kostur završio je svoj razvoj, psihički je zrela.
To se odnosi na srednje i velike pasmine pasa.
Male pasmine puno ranije sazrijevaju i već s godinu dana završavaju razvoj.

Spolni ciklus zrele ženke od jednog do drugog tjeranja traje šest mjeseci, međutim u uzgajačnicama gdje živi veći broj ženki nije neobično da se taj ciklus kod svih ženki izjednači, što opet znači da su neke taj ciklus skratile ili produžile.
Ukoliko neposredno prije tjeranja Vaša ženka promjeni okolinu (otputujete s njom na put od nekoliko dana ili sl.), doživi nekakvu traumu ili stres moguće je pomicanje tjeranja.
Prije tjeranja, ukoliko je planiramo pariti, bilo bi dobro ženku očistiti od crijevnih i nametnika na dlaci, provjeriti njezino zdravstveno stanje.
U toku gravidnosti i laktaciji, ako nije potrebno, nije poželjno koristiti takva sredstva, antibiotike i razna cjepiva.
Faza krvarenja traje od 7 – 9 a ponekad i više dana a sama požuda ili faza u kojoj će ženka dozvoliti skok mužjaku od 5 – 9 dana.
Danas postoji više pouzdanih testova po kojima možemo točno ustanoviti dan parenja što je izuzetno bitno ako je mužjak daleko.
Do same ovulacije dolazi između 24 – 48 sati od samog početka požude.
Jajna stanica sljedeća tri dana mora provesti u oviduktu da bi bila oplođena pa razmak od parenja do oplodnje može potrajati od 0 – 5 dana.
Nakon ovulacije žuto tijelo ostaje u funkciji 60 – 80 dana pa se tako i ženkama koje nismo parili može dogoditi pojava pojačanog lučenja mlijeka a ponekad i teže upale.

Gravidnost

Sama gravidnost traje od 58 – 63 dana a ponekad i koji dan duže.
Sve ovisi o broju štenaca, ako ih ima više velika je mogućnost ranijeg okota a opet manji broj štenaca može taj rok produžiti.
Broj štenaca ovisi o broju oplođenih jajnih stanica i o pravilno određenom danu parenja.
Gravidnost dijelimo na dva dijela.
Prva faza traje prvih mjesec dana i očitijih promjena nema, tek pri kraju prve faze moguće je na ultrazvuku ali bez neke velike sigurnosti ustanoviti gravidnost.
Uz pretpostavku da je ženka primjereno hranjena tijekom života prije parenja, ne bi trebalo znatnije povećavati prehranu.
Primjerenije bi bilo ako ženka nije hranjena dehidratom (suhom hranom) početi je postepeno hraniti dehidratom.
Danas na našim područjima ima nekoliko odličnih linija hrane koje su po sastavu i programu odlične za ishranu u toku gravidnosti i laktacije.
Već u ovoj fazi ženku bi trebalo smjestiti u blizinu prostora u kojem će kasnije kotiti.
Ne treba joj braniti šetnje i igru ali je ne treba ni forsirati i izlagati nepotrebnom naporu.
Dobro je da je u fizičkoj i psihičkoj kondiciji jer će joj to kasnije olakšati sam okot i skrb oko štenaca.
Ulaskom u drugu fazu postepeno je potrebno početi povećavati količinu hrane za vašu ženku.
Preporuka je 10 % tjedno tako da prije samog početka okota ta količina bude povećana za oko 50 %.
Njezin organizam u ovoj fazi više ne traži toliko kretanja, štenci u utrobi intenzivno rastu, pogotovo zadnja dva tjedna i promjene su već jako uočljive.
Na tijelu u predjelu trbuha moguće je vidjeti micanje štenaca, naziru se pokreti, ako stavimo dlan na predio trbuha možemo osjetiti micanje i gurkanje štenaca.
Zadnjih par dana trbuh je velik i unutar utrobe ženke štenci sve više vrše pritisak na želudac i ostale organe.
Tih nekoliko zadnjih dana bilo bi dobro kompletnu količinu hrane podijeliti na više manjih obroka tako da smanjimo pritisak unutar tijela ženke.
Teška je, teško se kreće, postepeno je prebacujemo u prostor koji je unaprijed dezinficiran i pripremljen za nju.
Poželjno bi bilo da smo oko tjedan dana prije predviđenog okota napravili rengenski ili ultrazvučni pregled, tako da otprilike znamo što možemo očekivati.
To je bitno da biste znali kada je okot gotov i da u koliko je broj okoćenih štenaca manji od očekivanog možete što prije potražiti pomoć veterinara.
Bilo bi dobro imati obaviještenog i spremnog veterinara jer iako sve može izgledati savršeno u jednom trenutku može nastati kaos, što vas može koštati štenaca ali što je veća šteta i vaše ženke.
Da bi znali kada i spremni dočekali početak okota (vjerujte mi, nikad niste spremni, ili je gluho doba noći ili jedete ili uvijek je nešto) počinjemo oko 55 . dana mjeriti tjelesnu temperaturu.
Mjerimo je svaki dan u isto vrijeme i kada vidimo da je temperatura pala do ili ispod 37 °C znamo da bi okot trebao nastupiti unutar sljedećih 24 – 48 sati.
Ženka počinje pripremati mjesto za okot, dovlači različite krpe , papire i namješta prostor za okot.
Normalno Vi cijelo vrijeme pokušavate održati prostor urednim.

Možda vas zanima i ovo  Bordoška doga

Kočenje

Sam podražaj za početak procesa kočenja daje nadbubrežna žlijezda ploda.
Kortikosteroidi koje luči ta žlijezda potiču posteljicu na lučenje prostaglandina, a oni izazivaju kontrakcije maternice i tako nastaje prva faza okota, otvaranje.
Kada plodna ovojnica i plod uđu u rodnicu i pritišću na senzibilne živce, počinje lučenje oksitocina i to je faza istiskivanja ploda.
Taj se proces nastavlja i ponavlja onoliko puta koliko ima štenaca.
Plodni mjehur u kojima se nalaze štenci okruženi amniom, šire rodnicu i često pucaju tek pošto prođu kroz stidnicu.

Za to vrijeme ženka je nemirna, osvrće se prema svome zadnjem kraju, liježe i diže se i često ju je vrlo teško smiriti.
Prije neposrednog istiskivanja ploda vidi se grčevito ritmičko pritiskanje trbušnih mišića a s njime i grčenje leđa, koje kreče oko grebena i vidljivo se spušta prema repu ženke.
U koliko je dovoljno jak trud istisnut će ga odjednom ako ne u sljedećem ili onom iza.
Kroz stidnicu će izaći vrećica s tekućinom u kojoj pliva štene.
Sama ženka pokušat će zubima otvoriti posteljicu i kada joj to uspije pokušava pregristi pupkovinu. Bilo bi dobro da Vi prekinete pupkovinu ili rukama ili dezinficiranim škarama a potom da je podvežete sterilnim koncem.
Ženka često zbog neiskustva pupkovinu pregrize preblizu tijela šteneta ili mu opet otvori i utrobu a zna se dogoditi da uslijed cukanja i natezanja pupkovine uzrokuje bruh (kilu) pupka.
Zatim nastavlja lizati štene i na taj način ga suši i ujedno svojim jezikom pokreće mehanizme koji štenetu omogućavaju normalno disanje i cirkulaciju krvotoka.
Ukoliko sama nije u stanju očistiti štene morate joj pomoći. Ako ženka istisne samo štene bez posteljice potrebno je dobro paziti da istisne i posteljicu.
Ponekad je istisne odmah po izlasku šteneta a nekada i poslije okota, u svakom slučaju ne smije ostati u njoj jer može izazvati sepsu i ubiti ženku.
Postoji mogućnost da ženka okoti štene koje ne diše ili su razmaci između udisaja dosta dugački.
U tom slučaju položite štene na ručnik koji držite u ruci, očistite štenetu dišne puteve od nakupljene plodne vode i sluzi, otvorite štenetu usta i oslobodite mu jezik, zatim spustite prednji dio šteneta prema dolje i počnite štene trljati ručnikom.
Posebno mu trljajte zatiljak a možete ga i polijevati hladnom vodom.
Cijelo to vrijeme u polaganom mu ritmu lagano pritišćite prsni koš.
Štene bi trebalo samostalno početi disati, ako ne, barem znate da ste pokušali .
Prije svakog istisnutog šteneta izlazi zelena tekućina, plodna voda, često zna biti i krvava ili ima zgrušane krvi.

Možda vas zanima i ovo  Moj prijatelj ima psa! Zašto Vaš pas jede izmet?

Ukoliko se tri sata poslije okota šteneta ne okoti novo štene a primjećujete da ženka i dalje ima trudove i da stiska a štene ne izlazi, zovite veterinara.
Možda nije ništa, možda je štene zapelo u porođajnom kanalu, možda ženka nema dovoljno jake trudove, možda ….. puno je tih možda a vremena nema previše .
Zovite veterinara !
izvor:www.bordomax.hr

Read previous post:
Bordomax

Posjetite li stranicu uzgajivačnice Bordomax...