Moj prijatelj ima psa! Zašto Vaš pas jede izmet?

Zašto vaš pas jede izmet
Svako jutro prije dela, vodim Pahulju u šetnju u kojoj bi trebala obaviti fiziološke potrebe i pronjuškati bližu okolinu.

Jučer se u takvoj jednoj šetnji, brzinskoj, zavukla iza nekog grma i nije dolazila na moj poziv par minuta.

Počeo sam gubiti strpljenje i krenuo prema tom grmu iza kojeg se uvukla i zatekao ju u najgorem mogućem scenariju iz noćne more jednog urbanog vlasnika psa: jela je izmet, nečije G…O !!!

Ne samo da je jela , nego je i mahala repom kao da mi želi poručiti da ću uštedjeti na njenoj hrani taj dan – jer si je ona eto – sama osigurala obrok!

Arsenal psovki iz mojih usta i šajete koje su iskrile iz mojih očiju su ju pomalo prestrašile ali i dalje nije odustajala u namjeri da si tu cilu škifecu vrže va štumig’.

Čim sam ju, priznajem s gađenjem, vratio doma – latio sam se mobitela i dogovorio udarnu jutarnju kavu sa onim prijateljem koji ima psa, da – vratio se s godišnjeg.

Ni dva ni tri – odmah sam mu se izjadao, osjećajući se i sam pomalo “posrano” u duhu njene marende iza grma.

Nije gubio vrijeme nego je, nakon žljuka duplog espresa, počeo: “Nekada se vjerovalo da psi jedu izmet isključivo kada im nedostaje vitamina, minerala ili elemenata u tragovima, tj. uslijed nedostatne ishrane.
Ni danas takvo mišljenje nije u potpunosti odbačeno – no prije nego li se takav razlog upotrijebi kao obrazloženje kod psa kao što je Pahulja, koja jede visokokvalitetnu pseću hranu primjerenu njenom uzrastu i aktivnostima, trebalo bi malo razmisliti i o samoj prirodi pasa.

Možda vas zanima i ovo  Dežurna zanovijetala – susjedi koji ne vole pse

Majka potiče probavu štenaca ližući im trbuh, pomažući im svojevrsnom “masažom” da obave fiziološke potrebe iz nekoliko  razloga. Prvi je da iskoristi maksimum iz hrane koju još nisu u mogućnosti u potpunosti probaviti, a drugi je da na taj način ukloni miris koji bi drugim grabežljivcima u prirodi mogao odati poziciju brloga.

S druge pak strane – psi se, prepušteni sami sebi, mogu prehranjivati lovom, ali se vrlo često hrane i strvinama, crkotinama, fermentiranim i poluraspadnutim leševima. Uz ovu kategoriju često ide i izmet drugih životinjskih vrsta, pa i ljudski – pogotovo onaj suvremenih ljudi koji konzumiraju sve i svašta, daleko više od onoga što im treba, pa i samim time postaje primamljiviji u očima psa čija čula odjednom u njima probude iskonskog psa – kanida, biće stvoreno da odstrani bolesne i ranjene papkare iz stada ili ih ukloni iz okoline kada lipšu te time učine prirodi i njenim zakonitostima uslugu i omoguće preživljavanje samo najjačih i najzdravijih jedinki.

Uz one plijenske nagone u kojima je miris (u ovome slučaju smrad) jedan od prvih pokretača želje za lovom jako bitan segment, tako i miris izmeta drugih životinja daje prvi impuls za pokretanje iskonskog lovca u njima, pa često pojedu izmet životinje koju love, jer i na taj način apsorbiraju dio mirisa koji treba pratiti, ponekada i danima, da bi ih se ulovilo – poput nošenja uzorka sa sobom u toj potrazi koja život znači.

Možda vas zanima i ovo  Labrador - crni, žuti i čokoladni

Mladome psu – poput tvoje Pahulje, takav intenzivan miris je prejak stimulans koji budi naslijeđene obrasce ponašanja svih onih predaka čije gene nosi. Takav podražaj njenom mladom umu daje naredbu da se posluži i ispuni vjekovnu zadaću psa u njoj, psa koji ne zna što je u našim očima poželjno, a što nije. Obzirom da ju nikada nisi učio kako se ponašati u sličnoj situaciji, njena je reakcija sasvim normalna, iako se nama čini kao krajnje barbarski i nesnošljiv čin.”

Taman kad sam očekivao da mi objasni kako se ponašati u budućnosti i kako ju naučiti da se kloni dreka ubuduće, zazvonio mu je mobitel i morao je otići obećavši da će mi narednih dana pojasniti što i kako.
Barem mi je jasnije što ju tjera na takvo ponašanje, no vjerujem da će trajati neko vrijeme prije nego li joj opet dozvolim da me poliže po licu.
Autor: Rinaldo Kvesić
Izvor: http://www.parentium.com

Read previous post:
Pas Hachiko – dirljiva istinita priča o psu i psećoj vjernosti

...