Moj prijatelj ima psa! Zašto Vaš pas jede izmet?

Zašto vaš pas jede izmet
Svako jutro prije dela, vodim Pahulju u šetnju u kojoj bi trebala obaviti fiziološke potrebe i pronjuškati bližu okolinu.

Jučer se u takvoj jednoj šetnji, brzinskoj, zavukla iza nekog grma i nije dolazila na moj poziv par minuta.

Počeo sam gubiti strpljenje i krenuo prema tom grmu iza kojeg se uvukla i zatekao ju u najgorem mogućem scenariju iz noćne more jednog urbanog vlasnika psa: jela je izmet, nečije G…O !!!

Ne samo da je jela , nego je i mahala repom kao da mi želi poručiti da ću uštedjeti na njenoj hrani taj dan – jer si je ona eto – sama osigurala obrok!

Arsenal psovki iz mojih usta i šajete koje su iskrile iz mojih očiju su ju pomalo prestrašile ali i dalje nije odustajala u namjeri da si tu cilu škifecu vrže va štumig’.

Čim sam ju, priznajem s gađenjem, vratio doma – latio sam se mobitela i dogovorio udarnu jutarnju kavu sa onim prijateljem koji ima psa, da – vratio se s godišnjeg.

Ni dva ni tri – odmah sam mu se izjadao, osjećajući se i sam pomalo “posrano” u duhu njene marende iza grma.

Nije gubio vrijeme nego je, nakon žljuka duplog espresa, počeo: “Nekada se vjerovalo da psi jedu izmet isključivo kada im nedostaje vitamina, minerala ili elemenata u tragovima, tj. uslijed nedostatne ishrane.
Ni danas takvo mišljenje nije u potpunosti odbačeno – no prije nego li se takav razlog upotrijebi kao obrazloženje kod psa kao što je Pahulja, koja jede visokokvalitetnu pseću hranu primjerenu njenom uzrastu i aktivnostima, trebalo bi malo razmisliti i o samoj prirodi pasa.

Možda vas zanima i ovo  Kada vam pas kaže: volim te !

Majka potiče probavu štenaca ližući im trbuh, pomažući im svojevrsnom “masažom” da obave fiziološke potrebe iz nekoliko  razloga. Prvi je da iskoristi maksimum iz hrane koju još nisu u mogućnosti u potpunosti probaviti, a drugi je da na taj način ukloni miris koji bi drugim grabežljivcima u prirodi mogao odati poziciju brloga.

S druge pak strane – psi se, prepušteni sami sebi, mogu prehranjivati lovom, ali se vrlo često hrane i strvinama, crkotinama, fermentiranim i poluraspadnutim leševima. Uz ovu kategoriju često ide i izmet drugih životinjskih vrsta, pa i ljudski – pogotovo onaj suvremenih ljudi koji konzumiraju sve i svašta, daleko više od onoga što im treba, pa i samim time postaje primamljiviji u očima psa čija čula odjednom u njima probude iskonskog psa – kanida, biće stvoreno da odstrani bolesne i ranjene papkare iz stada ili ih ukloni iz okoline kada lipšu te time učine prirodi i njenim zakonitostima uslugu i omoguće preživljavanje samo najjačih i najzdravijih jedinki.

Uz one plijenske nagone u kojima je miris (u ovome slučaju smrad) jedan od prvih pokretača želje za lovom jako bitan segment, tako i miris izmeta drugih životinja daje prvi impuls za pokretanje iskonskog lovca u njima, pa često pojedu izmet životinje koju love, jer i na taj način apsorbiraju dio mirisa koji treba pratiti, ponekada i danima, da bi ih se ulovilo – poput nošenja uzorka sa sobom u toj potrazi koja život znači.

Možda vas zanima i ovo  Štenećak

Mladome psu – poput tvoje Pahulje, takav intenzivan miris je prejak stimulans koji budi naslijeđene obrasce ponašanja svih onih predaka čije gene nosi. Takav podražaj njenom mladom umu daje naredbu da se posluži i ispuni vjekovnu zadaću psa u njoj, psa koji ne zna što je u našim očima poželjno, a što nije. Obzirom da ju nikada nisi učio kako se ponašati u sličnoj situaciji, njena je reakcija sasvim normalna, iako se nama čini kao krajnje barbarski i nesnošljiv čin.”

Taman kad sam očekivao da mi objasni kako se ponašati u budućnosti i kako ju naučiti da se kloni dreka ubuduće, zazvonio mu je mobitel i morao je otići obećavši da će mi narednih dana pojasniti što i kako.
Barem mi je jasnije što ju tjera na takvo ponašanje, no vjerujem da će trajati neko vrijeme prije nego li joj opet dozvolim da me poliže po licu.
Autor: Rinaldo Kvesić
Izvor: http://www.parentium.com

Read previous post:
Pas Hachiko – dirljiva istinita priča o psu i psećoj vjernosti

...