Temperatura kod pasa

Povišena temperatura kod pasa, baš kao i kod ljudi,  znak je bolesti i svakako zahtijeva pojačan oprez i kontrolu.

U slučaju prisutnosti još nekih simptoma bolesti, poput proljeva, povraćanja, malaksalosti i sl. nužan je i veterinarski pregled.

Ne zaboravite, nikada nemojte sami postavljati dijagnozu.

Osobito kod vidljivih simptoma potražite stručnu pomoć što prije jer kod nekih oboljenja svaki sat može biti od presudne važnosti.

U nastavku pročitajte koja je normalna temperatura, a koja se smatra povišenom i neopravdanom.

Također provjerite u kojim slučajevima temperatura može biti znak bolesti kod psa i kada je vrlo bitna, odnosno nužna i neophodna vaša pravovremena reakcija.Temperatura kod pasa

Normalna temperatura psa

Normalna temperatura kod pasa, mjerena rektalno, kreće se od 37,5 – 39°C (odrasli psi) i 37,5 – 39,5°C (štenci). No, na nju mogu utjecati određeni faktori koje trebate uzeti u obzir prije početka mjerenja.

Povisiti ju mogu aktivnosti, poput igranja, trčanja, uzbuđenosti ili stresa, kao i visoke temperature zraka te boravak na suncu.

Sniziti temperaturu mogu šok, anemija, niska temperatura zraka kao i boravak na vjetru, kiši ili snijegu.

Možda vas zanima i ovo  FCI skupine pasa

Svakako o tome vodite računa, a najidealnije bi bilo kada bi pola sata prije mjerenja umirili psa, ograničili njegove fizičke aktivnosti i osigurali mu boravak u umjereno zagrijanom prostoru.

Kako se mjeri temperatura kod pasa?

Temperatura kod pasa, ali i drugih životinja, najjednostavnije se može izmjeriti rektalno.

Koristiti možete dječju vrstu toplomjera koju možete kupiti u svakoj malo bolje opremljenoj trgovini, a još bolje rješenje je poseban veterinarski toplomjer koji je otporniji, a u prodaji ga nudi gotovo svaki Pet shop.

Ako se ne snalazite s analnim mjerenjem ne brinite jer postoji rješenje. Naime, na tržištu su dostupni i toplomjeri za mjerenje temperature u uhu psa.

No, imajte na umu da ušni toplomjeri namijenjeni za mjerenje ljudske temperature nisu pogodni za pse, jer nisu dizajnirani za slušni kanal psa i ne mogu precizno izmjeriti temperaturu.

Postupak

Prije početka mjerenja toplomjer je potrebno dobro namazati vazelinom, kuhinjskim uljem ili nekim drugim lubrikantom, a zatim podignuti rep psa te polako i oprezno uvoditi toplomjer u analni otvor.

Toplomjer bi trebao ući najmanje 2 cm, u protivnom mjerenje može biti nepouzdano.

Ukoliko ga ne možete uvesti u rektum, imajte strpljenja, životinja je vjerojatno uplašena i stegnula je mišiće. Ne vadite toplomjer već pričekajte nekoliko minuta dok se mišići ne opuste, a zatim nastavite uvoditi toplomjer.
Nakon što ste ga uspješno smjestili u analni otvor, pričekajte oko 5 minuta ako mjerite živinim toplomjerom, a s ostalim toplomjerima mjerite prema uputama koje je naveo proizvođač.

Možda vas zanima i ovo  Liječenje pasa i mačaka

Ako vam je ovo prvi pokušaj mjerenja i niste sigurni da li je temperatura psa ispravno izmjerena, ponovite postupak nakon otprilike pola sata.

Radi sigurnosti, osobito je važno ponoviti postupak ako je pas neraspoložen, utučen, klonuo, ako nema apetita, ubrzano diše, ima ubrzane otkucaje srca ili pokazuje neke druge znakove bolesti.

Upravo ubrzano disanje i ubrzani puls su vrlo česti znakovi povišene tjelesne temperature pasa.

Ne zaboravite nakon mjerenja, očistiti i dezinficirati toplomjer za slučaj da je životinja zaražena nekom zaraznom bolešću.

Visoka temperatura kod pasa  znak  je bolesti i u tom slučaju što prije posjetite veterinara koji će obaviti pregled i sve potrebne pretrage, ustanoviti što je uzrok temperature te primijeniti potrebnu terapiju.

I na kraju, zapamtite!
Baš kao i kod ljudi i temperatura kod pasa se mora kontrolirati.

Read previous post:
Sterilizacija i kastracija
Sterilizacija i kastracija

Sterilizacija i kastracija za mnoge...